URL változás

A Kromek blog URL a mai nap megváltozott.

.

Az oldal eddigi  http://kromek.hu/blog/  címen volt elérhető.

Az elérést megváltoztattam, http://blog.kromek.hu címre.

Az oldal mindkét címen keresztül elérhető.  

Vannak olyan belső hivatkozások melyeket a kényelmesebb működés érdekében át kell írnom.

Ha esetleg nem talál valaki egy számára megszokott dolgot, a szokásos helyén akkor használja a keresőt.

Folyamatosan az egyedi oldalakhoz elkészítem az átirányítást.

Türelmet és kellemes időtöltést kívánok.

Linkoldal

 Blogroll Page Plugin

.

Az oldal Blogroll Plugin egy  WordPress blog plugin. Közzéteheted a blog hivatkozásait egy adott oldalon. A hivatkozásokat, azok rendezését megnézheted a http://kromek.hu/blog/?page_id=1106 oldalon.Én az iNove sablonnal használom.

Két fő oka lehet annak, hogy ezt a beépülőt használd.

  1. Nem szereted, hogy túl hosszú az oldalsáv, és ez is lehetőség arra, hogy egy kütyüt eltávolíts belőle, mert ez a beépülő alkalmas, egy adott oldalon, és egy adott bejegyzésben megjeleníteni a  linkeket.
  2. Nem kell kézzel beírni az adott oldalra a linkeket, hisz azokat az adatbázisból veszi. Az időközi változtatásokat is átveszi.  Figyelembe veszi több beépülő linkekre vonatkozó szervezését Pl. a WP Link Directory beállításait is átveszi. Hátránya , a belinkelt hivatkozások képeit nem jeleníti meg.

Telepítése:

  1. Töltsd le a plugint Blogroll Page Plugin
  2. Csomagold ki, és töltsd fel a plugin mappába.
  3. Hozz létre egy új oldalt, vagy egy új bejegyzést a linkek mappába, és html felületen írd be a következő kódot:

<!– blogroll-page –>

Beállítás:

Admin felületen: 

Menj a Beállításokhoz >> Blogroll Page oldalon bejelölheted, hogy Új ablakban nyiljon meg a link. Kiválaszthatod a kategóriákon belüli rendezés módját. Majd ráfrissítesz.

És kész.

Trackback

Cimszó: Trackback

Jelentése:  Visszacsapás (visszakövetés)

A WordPress szerint:

Visszakövetések küldése egy mód arra, hogy jelezzük másik blogok felé, hogy hivatkozunk rájuk. Ha másik WordPress blogokra hivatkozunk, automatikus értesítést kapnak erről a visszajelzések segítségével, semmi más tennivaló nincs.

A Trackback egy három lábon álló Linkbacks (Visszalink) módszer egyik eleme. Az a módszer amikor a szerző tudomására hozzuk, hogy hivatkoztunk az általa közzétett dokumentumra. Ez lehetővé teszi a szerzők számára, a dokumentumok, azokra történő hivatkozások nyomon követését.
Néhány web log program, mint például a WordPress, Movable Type, Typo, közösségi Server és Kentico CMS, támogatják az automatikus Pingback  használatát.

A Trackback spam érzékeny mivel HTTP protokollt használ. Helyette a Pingback használatát javasolom.

Trackback:

Leírása: A kiszolgáló megvizsgálja a dokumentumokat, kivonatokat a frissítéseket nyomon követi és értesítést küld minden kapcsolódó kiszolgálónak

Kapcsolat típusa: HTTP Post

A rögzítés módja: Trackback meglévő script.

Küldött információ: Weboldal neve (opcionális), Link utáni cím (nem kötelező), Link utáni kivonat (opcionális), Link post URL.

További információ a bemutatott kapcsolódó kiszolgálóval: IP-cím, amely összekapcsolja szerverrel Automatikus felismerés: Speciálisan formázott információk szerint a kapcsolódó oldalon.

Választevékenység információ esetén: Kívánt információ gyűjtés, egyéb paraméterek. URL vagy az oldal letöltésére, és a megadott URL-elemzése.

Előny: A kívánt információ a kapcsolódó kiszolgálóról (a weboldal neve, a post címe, excerpt) van a jelentésben.

Hátrány: Értesítés megköveteli a pozitív intézkedéseket a szerver összekapcsolásával. Értesítési mechanizmus működik. Automatikus felismerés  miatt XHTML, validálási, valid hibák.

http://webmania.cc/trackback-pingback-megatobbi/

A trackback arra való, hogy valakivel tudassuk, hogy a saját bejegyzésünkben rá hívatkozunk. Mondjuk Gaura Sakti prabhu ír a blogjában valami érdekeset, amire reagál Manorama prabhu a saját blogjában. Ha ezt szeretné Gaura tudtára adni, akkor nem a blog normál urljére fog a saját bejegyzésében hivatkozni, hanem annak trackback címére. Ha ezt teszi, (és Gaura fogadja a trackbacket) akkor Gaura oldalán egy link fog megjelenni Manorama blogjára egy rövid kivonattal Manorama bejegyzéséből.

A trackbackhez mindig egy speciális linket kell használni, amit a weblap a rendelkezésre bocsájt vagy sima szöveges formában (http://webmania.cc/trackback-pingback-megatobbi/trackback) vagy linkként.

Ahhoz, hogy fogadni tudj trackbackeket azt engedélyezni kell. A WordPressben például ezt a Beállítások -> Interakció -> Visszajelzések fogadása más blogokból (pingback és trackback) engedélyezésével lehet megtenni.

WP-PostRatings 1.40 Readme

Címszó: WP-PostRatings

Kíváncsi voltam a programra ezért az este feltelepítettem, mivel én is nehezen jöttem rá ezért kicsit részletezve leírom.

A Zip fájlban találsz egy readme.html fájlt abban részletesen le van írva angolul, hogy mit kell tenned. A readme.html oldal megnyitásakor nézz körül, az oldalnak több füle van (menü pont) előszzőr én sem vettem észre, és csak a betöltődő oldalt láttam. A lapon jobbra fent vannak az oldalak linkjei. Sorban: Index,Changelog,Installation,Upgrade,Usage. Megnyitáskor az Index nyílik meg. Itt a szerzőre a letöltésekre és még sok másról találsz hivatkozásokat.A Changelog oldal a különféle verziókról ad némi leírást, különös tekintettel a változásokra. Installation  megmutatja, hogy kell telepíteni.

Én a következőképen csináltam: WorPress2.7 motoron Default elnevezésű sablonnál:

A szokásos módon letöltöttem, kicsomagoltam, és ftp-vel feltöltöttem a plugin könyvtárba. Ha már volt előző verzió akkor azt előtte  kapcsold ki és nyugodtan írd felül ezekkel a fájlokkal.

Nyisd meg szerkesztővel (jegyzettömb) az alkalmazott téma (sablon) index.php  fájlt.

Keresd meg a következő sort:   <?php while (have_posts()) : the_post(); ?>

 Ott a következő sort kell  beszúrnod : <?php if(function_exists(’the_ratings’)) { the_ratings(); } ?> 

Én a saját gépen levő fájlt szoktam módosítani, és utána ftp-vel feltöltöm a módosított fájlt. Felül írom a szerveren lévő változatot a módosítottal. Persze ha szimpatikusabb lehet ezt a WordPress saját szerkesztőjével is módosítani, de azt nem nagyon szeretem.

Ha ezt elvégezted és bekapcsolod a Bővítményt akkor a szavazás már megjelenik. Itt figyelj oda a beállításokra, amit atomjani írt:

1.lépés: Admin/Ratings/Ratings Templates. Először is ezek az értékek általában üresek. Ellenőrizd a mezőket. Ha üresek, akkor “Restore Default Template (Normal Rating)” vagy a “Restore Default Template (Up/Down Rating)” gombokra katintva beilleszti őket. Aztan alul “Saves changes” gombbal mented.

2. lépés: Alapból úgy van beállítva, hogy csak a vendégek értékelhetik, a regisztráltak nem. Tehát Admin/Ratings/Ratings Options Itt megkeresed, hogy Allow To Rate Who Is Allowed To Rate? És beállítod a “Registered Users and Guest”-re. Regisztráltés vendégek számára engedélyezett. A “Registered Users Only” csak regisztráltak számára, a “Guest Only” csak a vendégek számára engedélyezi.

A szavazás eredményeinek megjelenítése:

Nyisd meg a wp-content/plugins/wp-postratings/wp-postratings.php fájlt.

Az alábbi módosításokat végezd el:

Keresd meg az alábbi sort:

//add_filter(’comment_text’, ‘comment_author_ratings_filter’);

Módositsd erre:

add_filter(’comment_text’, ‘comment_author_ratings_filter’);

Majd keresd meg a következő szakaszt

define(’RATINGS_IMG_EXT’, ‘gif’);
//define(’RATINGS_IMG_EXT’, ‘png’);

És módosítsd erre:

//define(’RATINGS_IMG_EXT’, ‘gif’);
define(’RATINGS_IMG_EXT’, ‘png’);

Töltsd fel a fájlt.

Kapcsold be  a bővítményeknél a WP-PostRatings Widget et.

Aktiváld (hozzáadás) a Widgeteket (Highest rated) Legmagasabb osztályzat( Most rated) legtöbb szavazat.