LingBack

Címszó:LinkBack

 

A LinkBack egy módszer csoport arra, hogy egy szerzőt értesítsünk, ha egy másik szerző az által készített dokumentumra hivatkozik, abból idéz, esetleg azt ismételten közzéteszi.

Három fő módszere létezik: Refback, Trackback és Pingback.

1841">A módszerek attól függően térnek el egymástól, hogy mi a feladatuk.

Mindegyik módszer lényege, hogy a hivatkozások kölcsönös kapcsolaton alapulnak a küldő és fogadó oldal között. Egyes esetekben ez a kapcsolat a Refback alkalmazása során alkalmi jellegű lehet. A szóhasználatban leggyakrabban a Trackback van jelen, és egyáltalán nem jelenik meg a LinkBack.

 

Refback:

Leírása: A látogató és a kapcsolódó weboldal között a kapcsolatot a klikkelés jelenti.

Kapcsolat típusa: HTTP referer (ellenőrző) érték

A rögzítés módja: A bejövő HTTP referer (ellenőrző) értékek vizsgálata.

Küldött információ: nincs

További információ a bemutatott kapcsolódó kiszolgálóval: Kattintással HTTP referer (ellenőrző érték) küldés a  látogató böngészőjében a linkre kattintva.

Automatikus felismerés: Nincs

Választevékenység információ esetén: Ellenőrző érték (referer) meglétének vizsgálata a HTTP fejlécben, hivatkozó oldal letöltése, információk (meta) letöltése.

Előny: Nem igényel külön kódot az összekötő szerver (a link maga lesz az, amikor valaki rákattint)

Hátrány: Nincs értesítés, ha valaki ténylegesen rákattint a linkre, A böngésző által küldött információra támaszkodik, amennyiben kivonatot szeretne kapcsolódnia kell a hivatkozott oldalra.

 

Trackback:

Leírása: A kiszolgáló megvizsgálja a dokumentumokat, kivonatokat a frissítéseket nyomon követi és értesítést küld minden kapcsolódó kiszolgálónak

Kapcsolat típusa: HTTP Post

A rögzítés módja: Trackback meglévő script.

Küldött információ: Weboldal neve (opcionális), Link utáni cím (nem kötelező), Link utáni kivonat (opcionális), Link post URL.

További információ a bemutatott kapcsolódó kiszolgálóval: IP-cím, amely összekapcsolja szerverrel Automatikus felismerés: Speciálisan formázott információk szerint a kapcsolódó oldalon.

Választevékenység információ esetén: Kívánt információ gyűjtés, egyéb paraméterek. URL vagy az oldal letöltésére, és a megadott URL-elemzése.

Előny: A kívánt információ a kapcsolódó kiszolgálóról (a weboldal neve, a post címe, excerpt) van a jelentésben.

Hátrány: Értesítés megköveteli a pozitív intézkedéseket a szerver összekapcsolásával. Értesítési mechanizmus működik. Automatikus XHTML felismerés miatt valid hibák.

Pingback:

Leírása: A kiszolgáló megvizsgálja a dokumentumokat, kivonatokat a frissítéseket nyomon követi és értesítést küld minden kapcsolódó kiszolgálónak

Kapcsolat típusa: XML-RPC hívás

A rögzítés módja: XML-RPC funkció

Küldött információ: Kapcsoló post URL, Link post URL

További információ a bemutatott kapcsolódó kiszolgálóval: IP-cím, amely összekapcsolja szerverrel

Automatikus felismerés: Különleges HTTP fejléc vagy link tag a kapcsolódó oldalon.

Választevékenység információ esetén: Letöltés oldalon „a post URL”,a letölteni kívánt információk oldalra.

Előny: A kívánt információ teljes leírása a kapcsolódó kiszolgálóról (a weboldal neve, a post címe, excerpt) van a jelentésben. A kéretlen (SPAM) levelek nehezebben érik el.

Hátrány: Értesítés megköveteli a pozitív intézkedéseket a szerver összekapcsolásával. Értesítési mechanizmus működik.

1 thought on “LingBack

  1. Visszajelzés: Kromek Blog » Trackback

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .