Elgondolkodtató

Egy történet

amelyikről érdemes elgondolkozni!

 Minden reggel vidáman indult munkába a szorgalmas hangya. Nagyon szerette a munkáját és itt töltötte a nap legnagyobb részét és dudorászva végezte el, a sokszor nagyon nehéz munkát is….

A generáldirektor egy kövér csibor, észrevette egyszer, hogy nincs senki aki a hangyát ellenőrizze!  Így ez nem mehetett tovább, és felvette  sokszemű pókot, hogy töltse be a szupervisor szerepét,  hiszen több szem többet lát.

A pók először bevezette az egységes munkaidőt és erről elkészített néhány tanulmányt. Felvettek mellé egy segédet aki elkésztett egy archívumot és a telefonokat is bonyolította!

Közben a hangya vidáman dudorászva dolgozott, s a munkáját nagyon szerette! 

A generáldirektor nagyon meg volt elégedve a pók és a segédje munkájával és megkérdezte, hogy hogyan lehetne grafikusan valamilyen dia grammal is, egy jövőképet, egy analízist csinálni! Erre a munkára szükség volt a légyre, igy felvették a pók mellé mint főmunkatársat, akinek rögtön vettek egy drága laptopot amivel szép szinesben meg tudta csinálni a statisztikákat!

A szorgalmas hangya már csendesebben dolgozott, és hamarosan reklamálta a főnökeinél, hogy túl sok az adminisztrációs tevékenysége, a munka helyett! Jobban szeretne hatékonyan dolgozni és a régi szeretett munkáját csinálni!

Erre a generáldirektor úgy döntött hogy a titkárnő kell oda ahol a hangya dolgozik. Ezt a posztot a szöcske kapta és hogy minden simán menjen, vettek neki egy nagyon kényelmes, de drága fotelt is, hiszen nem lehet egész nap dolgozni, ha nincsenek jó körülmények! Természetesen kellett egy szolgálati kocsi , egy újabb laptop , teljes internet és az intranet kapcsolat sem hiányozhatott! Mivel azonban már most látható volt, hogy több ember kell, így a békát is felvették gyakornokként!

A hangya már egyáltalán nem dúdolt semmit és egyre idegesebben figyelte a fejleményeket!

„Egy szakértői bizottságot kell megbízni, hogy készítsenek  több hónapos tanulmányt a munkánk hatékonyságáról” szólt a generáldirektor és jó magas fizetésért megbízta a baglyot, hogy szervezzen meg egy specialistákból álló csoportot,  akik több hónapon át elemzik a cég strukturális gyengepontjait!!

Közben a generáldirektor észrevette, hogy a csoport, ahol a hangya is dolgozott, már nem azt a nyereséget hozta, mint korábban és szólt a bagolynak, hogy ott is elemezze ki a problémákat!  A bagoly itt is 3 hónapig tevékenykedett, majd a jelentésben: „ Túl sok a személyzet. A hatékonyabb munkához leépítés kell!” Írta a zárójelentésben!

A bagoly jelentése után a generál direktor elbocsájtotta a hangyát aki mindig szorgalmasan dolgozott!

S mi a tanulság a történetből?

  • Soha ne legyél a szorgalmas hangya! Sokkal jobb, ha pók vagy vagy szöcske vagy, akkor is ha semmi hasznodat nem veszi senki! Ezeknek ugyanis soha nem kell szupervizor és ezen a poszton nyugodtan hagy mindenki!
  • Ha nem vagy képes másra, csak szorgalmasan dolgozni, akkor legalább soha nem mutasd ki, hogy ez még szórakoztat is és főleg azt ne, hogy szívesen dolgozol!

 

Utóirat: …. és soha nem dúdolj munka közben!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .