A farizeusok

Anyám hosszú életű volt. Késői gyerekként már asszonyi befogadásának utolsó éveiben születtem, mégis elég sokáig negyvenhat éves koromig élhettem vele együtt. Anyám rögtön lefarizeusozta, akit képmutatónak talált. Nagyon sokáig nem értettem a fogalom jelentését. Eleinte, a pártban dolgozó emberekre gondoltam, – talán csak azok között voltak többen, akikre ráakasztotta ezt a jelzőt,- csak később, anyám példáival fogalmazódott meg bennem a szó igazi mondanivalója. Később persze megtanították a szó jelentését.

Napjainkban, amikor a globális válságok korszakát éljük, nap, mint nap emberek milliói száján megfordul, a hazug világ, a mellé beszélő és hamis politikus, egyház, ember. A társadalmak, az átlagemberek többsége nincs tisztába azzal, hogy mi is ez, hogy honnan van ez a jelenség. Az tény, hogy az emberek nagy tömegei manapság farizeusok. Szinte minden ember tudja, hogy egy politikus azért, hogy megválasszák, mindent elkövet, még hazudik is érte, ennek ellenére az emberek többsége úgy tesz, mintha ez nem így lenne, szeretne hinni, és a hit reményében álszentként viselkedik. Ha valaki álszent, akkor az már képmutató, ha képmutató, akkor farizeus. Ezt mindenki tudja, legfeljebb nem fogalmazódik meg benne. Mégis. Az emberek többsége elmegy szavazni, és mindent elkövet ennek a hazug embernek győzelméért, sajnos még én is. Szinte mindenki tudja, hogy ez a világon valaha volt legigazságtalanabb rendszer, ami a lehető legszebben igazolja saját magát, más rendszerek lejáratásával. Mégse beszélünk róla. Ezzel szembe szinte minden ember arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb haszonélvezője legyen ennek a rendszernek, felveszi a kesztyűt és hazudik ő is. Az ember nem használja a farizeus szót, mert elitélendő magatartást sugall, csak teszi azt, amit a szó jelent. A mai társadalmak embere igyekszik másként beszélni, mint ahogy él, ahogy érez, ha egy pozíciót, vagy beosztást sikerül szereznie akkor ez a képmutató magatartás felerősödik.

 

A farizeusok viselkedésmódja az ókori Júdea és Izrael területén a zsidók Babiloni fogságból való hazatérése után alakult ki. Ők voltak a szigorú vallási elveket tanító emberek, akik a próféták szavait szigorú előírásokkal tartatták be, persze ők nem tartották be ezeket a szabályokat. A mai napig uralkodnak közöttünk, az álltaluk kitalált törvényeket alkalmazzák másokra, míg ők maguk a törvények fölött állónak tartják magukat. Gondolkodásuk, tanításuk a zsidóság körében a mai napig jelen van. A történelmi kortól függően, politikai pártokat és szociális mozgalmakat hoztak létre, már Kr. e. 536 és Kr. u. 70 között. Egyes vélemények szerint, ők fogalmazták meg először a demokráciát. L. Finkelstein demokratáknak tartja őket.

 

Jézus beszédeiben gyakran ostorozta őket.

Beszéd a farizeusok és az írástudók ellen

 

forrás:http://www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=1&abbook=mt&numch=23

 

Jézus ekkor a néphez és a tanítványokhoz fordult, ezekkel a szavakkal: „Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítói székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják. Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek. Szélesre szabják imaszíjukat és megnagyobbítják köntösükön a bojtokat. Szívesen elfoglalják a lakomákon a főhelyeket és a zsinagógában az első székeket, szeretik, ha a tereken köszöntik s rabbinak szólítják őket az emberek. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki nagyobb közületek, az a szolgátok lesz. Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.

Az írástudók és farizeusok képmutatása

 

Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Magatok nem mentek be, s akik be szeretnének jutni, azokat meg nem engeditek be. Jaj nektek, írástudók és képmutató farizeusok, mert felemésztitek az özvegyek és árvák vagyonát. Közben nagyokat imádkoztok, ezért nagyobb ítélet vár rátok. Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Bejártok tengert és szárazföldet, hogy egyetlen áttérőt szerezzetek, s ha sikerül, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább magatoknál. Jaj nektek, vak vezetők! …

 

Jeruzsálem figyelmeztetése

 

Jeruzsálem, Jeruzsálem, megölöd a prófétákat és megkövezed, akik hozzád küldettek! Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de nem akartátok. Íme, elhagyatott lesz házatok. Mondom nektek, mostantól mindaddig nem láttok, amíg nem zengitek: Áldott, aki az Úr nevében jön!”

2000 éves hazug világ

Könnyen belátható, hogy a demokrácia, annak minden szabályával, a törvényeivel, a szónoklatok, a képmutatás, a színlelés, a színjáték, a liberalizmus, a szabadelvű társadalmi berendezkedés, mind-mind a közel keletről indult. Ez a farizeusi és törvénykező gondolkodásmód, ami meghatározza a mai társadalmunkat, az életünket. Ez a szigorú vallási tanokat, betű szerint követő magatartás teszi hazuggá a rendszert. A próféták tanítása, a gondolataik írásba való rögzítése, a tévedéseikhez való farizeus ragaszkodás meghazudtolja a történelem folyásának leírását, téves tudományos és történelmi világképet hoz létre az emberiségnek. Ezzel a téves képpel oktatjuk gyermekeinket generációkon át.

 

A világnak ezzel szakítani kell!

És mivel nem tehet mást rövidesen szakítani fog!

2 thoughts on “A farizeusok

  1. Visszajelzés: Te kit választanál? « Jobbik « Politika « Napló « Kromek Blog

  2. Visszajelzés: Te kit választanál? | Koppány népe

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .