A „Magyar” szavunk elemzése.

A szó által hordozott tartalom jelenlegi formája, olyan sok ismeretet rejt magában, hogy a teljes magyarázat több kötetnyire rúg.

A „Magyar” szó, a mai világban még mindig megjeleníti népnevünket, és formálja a nyelvünket. A sokrétűsége, összetettsége, jelenlegi alakjában meghatározza az ország nevünk, és a benne élő embert (magyarok, magyar). Lehet személynév, így, vezetéknév és keresztnév, vagy melléknév. Felépíti, értelmezi és magyarázza a nyelvünket, a nyelven keresztül többet mond, mint a mai tudományok. A megértésének a feltétele, szavaink eredeti jelentése. A Magyar szavunk gyökei, megjelenek mindennapi szavainkban, beszédünkben, a nyelvünk magját, magát a nyelvet alkotják!

A „Magyar” szavunk jelenlegi megjelenési formája hordozza a saját kialakulásának a történetét. A történelmileg létrejött szóképéből, meghatározza, a beszélő saját magát, legyen az a fenti előfordulások, nép, ország, személynév (Magyar), vagy fogalom (magyaráz) bármelyike. A magyar szó története, bemutatja saját útját, leírja a szót megjelenítő személyeket, meghatározza azok gondolkodását, tudatát. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A Vajda

Vajda.

Határozottan ősmagyar eredetű szó!
Nézzük csak. A „Vajda” a török hódoltság előtti Magyarországon, az adott országrész feje, országnagy, kiskirály, fejedelem. Később a török hódoltság utáni kialakult szláv, cigány, népek „törzsi vezetője”. Mondják, hogy a középkori szláv, bolgár, havasalföldi, moldvai területek feje. Ez igaz, csak azt felejtik el, megmondani, hogy az adott területek főleg magyar királyi, területek, vagy hódoltságok, az adott korban. És azt is elfelejtik, hogy a bolgárok, a havasalföldi, és a moldvai vajdákat mindig keletről jött törzsfőnökök családjai adták, pl. kunok, bolgárok. Ezek a keleti törzsek, mind ragozó nyelvű törzsek, még a bolgárok is, és hozzák a HUN örökséget.

Régi magyar szavunk, mára nem nagyon használják. Mégis, a Google kereső több mind egy milliót talál belőle.

Ki is a vajda: Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Igazság, Valóság, Hazugság

Zsolt!
A világ gondjainak megoldásában a magyar ember feladata a magyar nyelvbe lévő ismeretek feltárása, a nyelvünkbe ágyazott hatalmas erő bemutatása.

Ezt tömören így írod[1]:

ÉRT-ÉK mérő…
Vajon miért van az, hogy a törvény, a hatalmat és befolyást szolgálja, és nem az IGAZ-SÁGOT?
Ez csak azért lehet, mert a hazugságot terjesztők kezében van a hatalom, és számukra az lenne a végső csapás, ha FÉNY DERÜLNE az IGAZ-SÁGRA!
Mert minden ember SZÍVÉBE bele van vésve az IGAZ-SÁG IS-MERETE! De amíg a hazugságot szolgálod, te rejted el saját magad elől a legfontosabb IS-MERETEKET! Azt hogy tudod, érzed mi az igazság, de te mégis a hazugságok szolgája vagy!

Egy kicsit kibontom:
Úgy van, ahogy mondod. A mai világban, a hazug mondja meg, hogy mi az igazság, ez magával ragad. Visszás egy helyzet. A valóság, a hatalmasok igazsága, ami maga a hazugság.

A magyar nyelv ezt elmondja, bemutatja:

A nyelvünk ősi, eredetű felépítésének, szerkezetének, gyökeinek, azok rendszereinek, képi megjelenítésének, hangulatának, elemzése ad erőt, a valóság feltárásához, az igazság érvényesítéséhez.

Az, a „való”, ami nem „igaz”, nem lehet valóság, az csak megtévesztés.

A nyelvünkbe rejtett valóságot, annak igazság tartalmát, az én korosztályom még jobban felismeri. A nyugati jellegű oktatás ezt a tulajdonságot elnyomja. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A gyök fogalma

A gyök fogalma

A gyök a legkisebb szókép.

A gyök a magyar nyelvben, a legrövidebben rögzíthető, róható, írható, a legrövidebben kimondható kép, szókép, mozgókép. Pl. el, bő, ág, ég (égbolt), ég (lángol), bab, bak, cél, dac, húg, nagy, nép, nád, tá (megy), úsz(uszik) stb.

A gyök hangokból keletkezett. Ezek a hangok a gyökhangok.

A gyökhangok:

A gyökhang önmagában egy Ősgyök! Az eredendő Őshangok, ősgyökök kiválasztása, meghatározása nyelvi, nyelvtörténeti kérdés. Ebbe nem bonyolódom bele. Az általam vázolt ősgyökök, könnyen, lehet, hogy az eredeti Ősgyöknek csak egyik másik változatai.

Az ősgyök, megjelenik egy kimondott hang formájában, pl. az „L” hangot így is ejtjük „eL” vagy mondhatjuk így is, „Lö” a hang maga már egy értelmes gyökhang! Az ember nyelvében a gyökhang, a magyar kiejtésével, olyan értelmes szót alkot, ami magyarul megérthető, a magyart beszélő képet alkot róla. Ezek az Ősgyökök. A nyelvünkbe gyök formájában beépültek, önálló szóképpel rendelkeznek. Általában a mássalhangzóink hordozzák. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A szellem korszaka

A szellem korszaka

A szellem, az emberi fejlődés, ember által felfogható végső csúcsa. A gondolkodó ember által felhalmozott, a szaporodás során felgyűlt, közős tudat, továbbá az emberek lelki összeolvadásának kiteljesedése. A szellem az emberiséget minden időben átszövő, annak, egyesített tudása. A szellem az emberrel, együtt, az emberiségben létezik, az emberiség közös lelke.

A lélek

Nagy lelke van, szokták mondani felénk gyerekkoromba. Azokat az embereket illették ezzel a jelzővel, akik, mindenüket, ha kell az életük egy darabját is feláldozzák másokért. Meg azokat, akik képesek arra, hogy lelket verjenek a másik emberbe, szinte új életet adva neki. Ilyenkor voltak, akik lelkendeztek ezen a tevékenységen örömüket kifejezve.  Ha rossz emberre mondták, akkor csak megfordították, rosszlelkű egy ember. Az gonosz mindenre elszánt ember, ha kell még gyilkosságra is képes, elveszi a másik lelkét. A rosszlelkű ember, arra is képes, hogy elvegye mások életét. Az egy lelketlen ember, mondják arra, aki gondolkodás nélkül öl, vagy károsít meg másokat. Azt is mondták a gyenge beteges emberre, hogy csak hálni jár belé a lélek, vagy jön-megy, mint a bűnös lélek. Érdekes, hogy gyakori a lélekjárással kapcsolatos kifejezések sora. Ilyenek: bolyong, kóborol, bódorog, jár, kel. A lélekkel kapcsolatos kifejezéseink szinte mind a leheletre, annak mozgására, valamilyen tulajdonságára utalnak. Nagyon ritka a lélek elvont tartalmú megfogalmazása a nyelvünkben, ha mégis előfordul akkor ezek a megfogalmazások mind visszavezetnek más idegen nyelvekből, hiedelmekből fordított fogalmakra vagy egyházi forrásokkal rendelkeznek.

A magyar ember a nyelvében racionális. Minden szava a valóságot tartalmazza. A lélek szavunk is egy racionális szó. Igaz sok évszázadon át szerették volna velünk az ellenkezőjét elhitetni. Mégis az eredetforrás az, amit jelent. A lélek nem más, mint az a levegő, ami az ember száját levegő vétel során elhagyja, a lehelet.

A H-gyökhang

 „H” Gyökhang.

leh > lehel > lehelet

léh > lég > léhlek > lélek > lélegzik > levegőt vesz

A Székely magyar rovás jele a

H Rovásjel

Rovásjel

h > ahogy mondjuk >  a há vagy hö

A H hang gyökei:

  1. Kéthangú gyökök: aH, Ha, áH, Há, eH, He, éH, Hé, iH, Hi, íH, Hí, oH, Ho, óH,Hó, öH, Hö, őH, Hő, uH, Hu, úH, Hú, üH, Hü, űH.                                                                                                                                                                            Hű
  2. Háromhangú, jelentősebb gyökök:
    1. Testel kapcsolatos gyökök: haj, has, hág, hev, héj, hév, híg, hím, hős, húg, húgy, hús, húg, huny, húr, hűt, hall.
    2. Szaporodással kapcsolatos gyökök: hág, hál, hev, hév, hív, hím, hit, hon, húg. Érdekes a rovásjel és a DNS jele közötti hasonlat.
      DNS

      DNS

      Talán nem is véletlen.

    3. Hevességgel kapcsolatos gyökök: had, heg, hev, hév, híd, hír, hisz, hon, hopp, hoz, hol, hős, hőn, huh, hun, huj, húz, hűt, hüv.
    4. Élettel, halállal kapcsolatos gyökök: had, hal, heg, hím, hír, hős, huny. lásd:DNS
    5. Szám (mennyiségi) gyökök: hány, hat, hét, húsz, húz, hossz, hoz, hez, höz.
    6. A hittel kapcsolatos gyökök: hal, higgy, hin, hisz, hit, hiv, hir, hísz, huny.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….