Fanni

Fanni név.

Egyik unokám keresztneve. Nem én választottam, hanem a szülei. A tanárai nem ismerik a név eredetét ennek némelyik hangot is adott.

Mivel a szavak elemzésével foglalkozom évek óta, ezért kifejtem a név eredetét.

Történelmi elnevezéseinek alakulása.

A Fanni név ősi Kárpát-medencei név.  Mondhatjuk ősmagyar eredetű újkori névnek.

Leegyszerűsítve, áthallásos becézett alakja az AN> Anna> Panni neveknek Fanni formában.

Panni> Fanni.

AN
Az Egyiptomi Ó-birodalomban, Ré napisten lánya, a népek ősanyja.  A Gilgamesi Eposz szerint a Sumír Nimród[1] teremtője. Bál Isten társa, aki az özönvíz előtt, a Balkánon és a kárpátok közt, Bál- kánjaként[2], uralkodott és a Balaton környékén élt. Ezt a területet Pannóniának hívták ebből a névből adódott An nevének másik Kárpát medencei változata, a Panni, és a Panka. Ahol „P” a pannon, an” pedig az „An” istennő nevét jelenti. Sőt megkockáztatom, hogy maga a „Pannon” szó, mint terület később ebből a névből származik. Érdekes megjegyezni, An nevének alakulását. A Hettiták Hanna alakban, (megjelölve, hogy ez a hettita „Anna”), a Pannonok Panna (megjelölve, hogy ez a Pannon „Anna”) alakban jelenítik meg. Hasonlóképen a Hettita „Hana (S)” megfelel az „anya” szavunknak.
Az An későbbi változata az Anna.

Anna:

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

URU

Uru és huru

 

Ha a magyar nyelvben találunk egy számunkra ma már bugyutának tűnő, vagy a gúny tárgyát képező, esetleg szégyenünkben rég elfelejtett, talán értelmetlennek tűnő mondást, akkor bátran gyanakodjunk, nézzünk, utána mi lehet mögötte. Keresgéljünk a történelembe, más népek történetében és előbb utóbb meglepődünk!

 

URU

Az első ilyen, amit megemlítenék Peruban a Titicaca tónál élő kis létszámú Uros nép legendájában él. A tóról annyit kell tudni, hogy a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. 3.812 méter magasan fekszik. 195 km hosszú és átlagban 60 km széles. Érdekessége, hogy a tavon a saját maguk által nádból készített úszó szigeteken élnek. Úgy 50 sziget lehet még, szigetenként 20-50 ember él. Manapság sajnos a turizmusból tartják fenn magukat, napelemes TV rádió, hűtő, van az úszó nádból és kákából tákolt kunyhókba.

A perui mítosz szerint, Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A görög az magyar

A hit és a törvény.

A világ jelenlegi társadalmai, ideértve a keleti és afrikai országokat is, harmonikusan illeszkednek, a Zsidó tanok, az azt követő, vallások, pártok, filozófiák, elméletek, tudományos képébe.

A zsidó vallás alapja az egyistenhit, valamint a Tóra, az általuk nevezett isteni törvények megtartása. A zsidó vallás a judaizmusra épül. A Judaizmus az élet minden területére kiterjed. Meghatározza az ember és Isten közötti viselkedésen kívül, az emberek egymás közötti törvényeit, a lelki, a szellemi, az erkölcsi tevékenységét, magatartását. A Judaizmus, az azt követő társadalmak törvénykezéseibe beépül.

A modern világ törvénykezéseinek alapja az ókori hit és a vallás. Az ókori ember, és az ókori törvényalkotók gondolkodásában, nehezen különíthető el a vallásban rögzült hit és a jog. Ez a vallásokban megalapozott hit szövi át még napjainkban is a törvénykezést.

A zsidók egy vallást követő emberek csoportja, zsidónak lenni hit. Elnevezésük szerint lehetnek héberek, izraeliták. A zsidó név a héber Júda vagy Jehuda törzsnévre vezethető vissza. A zsidó lehet közel keleti nép, vagy önmagát ettől a néptől származtató ember. Zsidó lehet még, a vallást felvevő, kulturálisan és nyelvileg eltérő személy. A zsidó hagyomány szerint, a vallásban megjelenített első, ősapától, a Mezopotámiai Ábrahámtól származnak, mégis, a kulturális örökségük alapja, a Kánaáni folytonosság. Hagyományaikat a vallásukban megőrző nép. A hagyományaikat igyekeznek nagy részben, régészeti leletekkel, nyelvészeti kutatásokkal, és örökléstani vizsgálatokkal is alátámasztani. Igazoltnak látják a Közel-Keleti Levante térségéből való származásukat. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Bál

Bál

Bálról, a mitológiáról, arról, hogy mégis mit jelentett a magyarságnak sokkal többet tudunk, mint bárki is gondolná. Ő az, aki Jézus előtt legyőzi a halált. Egy mitológia szerint feltámadt a halálból, mint később Jézus. A HURI területről kiáramló népek Bál és Ana (anya) isten gyermekei a világ négy égtája felé indultak. Talán ez a hetvenhetes szám jelenti azt a meghatározhatatlanul sok embert, aki ezt az istenhitet tovább viszi. Talán a nyelvünkben ezért használjuk a sok meghatározására a hetvenhetet. Pl. hetvenheten voltak. Ezek a kiáramlások, a szemiták, később a zsidók üldözése elől eljutottak többek között, egészen a Kárpát medencéig, ahol mentségre leltek.

A Kárpátok által átölelt földrész a Balti tengerig, a Balkán. Bál-Kán-ja uralja, azaz a Bál által uralt terület a Kánaán. Bál nem más, mint a vízözön elötti Jégkorszak alatti első, Északi, Kánaáni Birodalom Királya. Rengeteg bizonyítékkal rendelkezzünk ezzel kapcsolatba. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete 7. részében, a Duna-medence népessége a bronzkor végén, a Magyarország területén előforduló helynevek vizsgálata során talán több száz erre a HURI mitológiára visszavezethető Bár isten névvel történő egyezést bizonyít be. Többek között ilyen: Bál (Béla), a, Bél, Pál, Pél, a Balaton = Bál- Otthon szóból ered, középpontja,  Bál-ványos – Bál hona.3

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Huru

URU">HURU

Kevesen tudják, hogy Palesztina régi neve az ékiratokon „URU">HURU” ma Izraelnek hívják. Nem véletlen a zsidók harca ezért a területért. Az sem véletlen, hogy egy nyáron át égtek Magyarországon, az Inkvizíció idején az ék, és rovásírásos bálványimádó, és pogánynak mondott, írásos emlékek. Így adták ki a parancsot akkortájt: „ezt tűzzel, vassal irtani kell”. Manapság ezért szinte jogosnak mondják, és véletlenül sem tévesztik el, a történelemkönyvekben, a különféle leiratokba, a mai Izrael egykori térségének a nevét, magyarul leírni. Lehet, hogy ennek a könyvnek is ez lesz a sorsa.  A történelemkönyvekben, csak és kizárólag szemita elnevezéssel jelenik meg a terület neve. A zsidók létezése előtt itt élő népeket nevezték Huritáknak. Ma már az is nyilvánvaló, hogy a huritáknak többek között a művelődéstört. szempontból főleg a lótenyésztés terén köszönhetünk sokat.13

Az Al-Ubaid-i nép egy része a “SUBAR” népben maradt fenn, akik a mai Örményország területén URARTU-ban laktak. Azonosítják őket a Hurritákkal, akik a “hegyek népei”, a hittiták tanítómesterei s akiknek nyelvük sem indoeurópai sem semita. Palesztina régi neve az ékiratokon “URU">HURU”. Az Al-Ubaid-i “subar” népet tehát itt Hurritáknak nevezték Huru nevű földje után s ugyanezeket az asszírok Ur-Artu néven említik az asszír – már késői (800-700 Kr. e.) krónikákban. … ez a sumir SUBAR-TU – a “szabadnak születettek” földje.1

Ubaid_kultura

Az Al-Ubaid-i nép egy része a “SUBAR” népben maradt fenn, akik a mai Örményország területén URARTU-ban laktak.

Urartu

Az Al-Ubaid-i “subar” népet tehát itt Hurritáknak nevezték Huru nevű földje után s ugyanezeket az asszírok Ur-Artu néven említik az asszír – már késői (800-700 Kr. e.) krónikákban.

Ha utána nézünk az özönvíz előtti időszakban, a terület hiedelem világának, akkor láthatjuk, hogy Bál2 Istent imádták. Keveset lehet tudni erről a hitvilágról. A kevés forrás a kánaánita mitológiával azonosítja. Azt tudjuk, hogy Bál2 a mitológia szerint Él8 isten fia. Bál a viharok az eső istene, a föld és az élet megtermékenyítője. Ő az, aki legyőzi a halált. Egy mitológia szerint feltámadt ebből a halálból. Élettársa, női istentársa, Anat. Anat a termékenység istene. A fennmaradt ábrázolások szarvasbika és tehén képében ábrázolják a párosodó, példamutató isteni párt. A mitológia szerint hetvenhét gyermeket neveltek. Egyesek később a szemiták, a szarvasbikát agancsos bikaként, a szarvasünőt tehénként azonosították. Itt is látszik a másság, az elmásítás, az elkenés. Ez a szarvas az ősi megtestesítője a csodaszarvas legendánknak.

Geographisk Afritning huru Thet forlofrade landt lzafaes waridt helaget, OOF huru Israels

Geographisk Afritning huru Thet forlofrade landt lzafaes waridt helaget, OOF huru Israels

Tipikus esete a félreértéseknek, az elmásításoknak. A kezébe levő nyilak, lettek később a görög Zeusz villámai. Bál istent, már izraelita időkben villámokkal a kezében ábrázolják. Anat az anyaisten, a harcos vadászó nőisten. Később a félreértések sorozataként ő lett a hinduizmus szent állata, a tehén. Az elmásításból jött az indiaiak szent tehene. Ana isten nevéből származik Anna keresztnevünk, pár indoeurópai átmeneten keresztül, csak az eredeti forrást felejtik le. Bál a természetbe, fűbe, fába mindenben jelen lévő isten. Később ez ellen a kultusz ellen harcoltak a zsidó próféták, elsősorban Illés. Próbálták kifigurázni, lejáratni, versenyre keltek a papjaival a prédikátorok és becsapták őket. (olajat locsoltak a fára.) Anat hetvenhét gyermeket nevelt az Isten Bál párjával. A hetes szám varázslatos többszöröse ez a szám.  Ez a hetvenhét gyermek hordta szét a világban az Él isten vagy magyarul az L4 üzenetét. A hetvenhét gyermek teremtette meg a mai társadalmak szellemét. Ezt az isteni szellemet bitorolják eleinte talán tudatlanul, később szándékosan egyesek, akik szeretnék, magukat a többi ember fölé emelni. Mégis, a mesterkedéseikbe, mindig, szinte napról napra beleszól Bál, a megújuló Isten és párja Ana (anya isten). A tévesen gondolkodók paranoiás körülményeik között azt képzelik, hogy Bál újra és újra teremti magát. Tévednek az ellenségei, mert Bál istent minden esetbe Ők teremtik újjá. Tévednek, mert Bál maga a természet az élet, amivel ha a rossz ember szembe fordul, akkor megbosszulja. Ezt a bosszút szenvedi most az emberiség, mert engedett a csábításnak. A természet (Teremtő) az élet (Él) mindent elvisel bár (BÁL), a kapzsiság, élhetetlenség, túlzott halmozását megbosszulja. A paranoiás tagadói, nap, mint nap megteremtik a maguk ellenségeit.