A gyökökröl II.

A gyökökröl II.

Marácz László szerinti:

Meghatározása:
A gyök az a minimális szótári egység, amely ragok, képzők, jelek nélkül rendelkezik saját hangtani és jelentésbeli önazonossággal.

Czuczor és Fogarasi szerint a nyelv „rokon fogalmakat rokon hangokkal” szeret kifejezni.

A magyar nyelv képes szerves szócsoportokat előállítani. Például: a K-R teremtő gyök, amelynek alapértelme „a görbe, kerek, magába visszamenő vagy maga felé visszahajló vonal, vagy ily vonalban mozgás”, a következő szerves csoportokat eredményezi:

A teremtő gyökök:

  1. K-R
    1. KAR: KAR, KAR-aj, KAR-é, KAR-ika, KAR-ima, KAR-ing[1]
    2. KER: KER-ek, KER-ék, KER-ül, KER-ít
    3. KOR: KOR-ong, KOR-ona, KOR-lát, KOR-mány KÖR: KÖR, KÖR-ös, KÖR-öz, KÖR-ny, KÖRnyez
    4. KUR: KUR-kál
    5. KÜR: KÜR-t
  2. Képlet: C(x)-C(y) > C(x)-C(z) vagy C(z)-C(y), ahol minden gyök hasonló jelentéssel bír.[2]
  3. G-R:
    1. GUR: GUR-ul, GUR-ít
    2. GÖR: GÖR-be, GÖR-nyed
    3. GOR: GOR-nyad
  4. GY-R: Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A gyök fogalma

A gyök fogalma

A gyök a legkisebb szókép.

A gyök a magyar nyelvben, a legrövidebben rögzíthető, róható, írható, a legrövidebben kimondható kép, szókép, mozgókép. Pl. el, bő, ág, ég (égbolt), ég (lángol), bab, bak, cél, dac, húg, nagy, nép, nád, tá (megy), úsz(uszik) stb.

A gyök hangokból keletkezett. Ezek a hangok a gyökhangok.

A gyökhangok:

A gyökhang önmagában egy Ősgyök! Az eredendő Őshangok, ősgyökök kiválasztása, meghatározása nyelvi, nyelvtörténeti kérdés. Ebbe nem bonyolódom bele. Az általam vázolt ősgyökök, könnyen, lehet, hogy az eredeti Ősgyöknek csak egyik másik változatai.

Az ősgyök, megjelenik egy kimondott hang formájában, pl. az „L” hangot így is ejtjük „eL” vagy mondhatjuk így is, „Lö” a hang maga már egy értelmes gyökhang! Az ember nyelvében a gyökhang, a magyar kiejtésével, olyan értelmes szót alkot, ami magyarul megérthető, a magyart beszélő képet alkot róla. Ezek az Ősgyökök. A nyelvünkbe gyök formájában beépültek, önálló szóképpel rendelkeznek. Általában a mássalhangzóink hordozzák. Egy kattintás ide a folytatáshoz….