Pingback

Cimszó: Pingback

Jelentése (vissza ping) visszajelzés.

Automatikus figyelmeztetés a szerző felé, hogy annak megjelent előzöleg közzétett anyagát (bejegyzést, hozzászólást, oldalt, stb)  közzétették másutt, vagy hivatkoztak rá.

A pingback fogadását a WordPressben be és ki lehet kapcsolni.

A Pingback egy három lábon álló Linkbacks (Visszalink) módszer egyik eleme.
Olyankor használják ha valaki egy másik dokumentumra linkel. Lehetővé teszi a szerző számára, annak nyomon követését s-figyelését-, hogy ki hivatkozik az Ö dokumentumaira. A szerző és az idéző közötti feszültség csökkentésére született módszer alkalmas arra, hogy a szerző meggyőződjön az öt idéző hivatkozásairól akkor is ha, ha az idéző a forrást nem tette közzé.
Néhány web- blog szoftver lehetővé teszi az automatikus nyomkövetések beállítását. Ilyen: Movable Type, WordPress és közösségi Server ezek automatikusan támogatják.  
Lényegében a Pingback egy XML-RPC kérés. Ha a küldő oldal hivatkozott a fogadó oldalra, akkor az visszaellenőrzi a bejövő link meglétét. Amennyiben a bejelentett linkkapcsolat ellenőrzése sikeres, akkor a fogadó oldal rögzíti a kapcsolatot.
A Pingback a Trackback -nál kevésbé hajlamos, a spam fogadására.

Pingback:

Leírása: A kiszolgáló megvizsgálja a dokumentumokat, kivonatokat a frissítéseket nyomon követi és értesítést küld minden kapcsolódó kiszolgálónak

Kapcsolat típusa: XML-RPC hívás

A rögzítés módja: XML-RPC funkció

Küldött információ: Kapcsoló post URL, Link post URL

További információ a bemutatott kapcsolódó kiszolgálóval: IP-cím, amely összekapcsolja szerverrel

Automatikus felismerés: Különleges HTTP fejléc vagy link tag a kapcsolódó oldalon.

Választevékenység információ esetén: Letöltés oldalon „a post URL”,a letölteni kívánt információk oldalra.

Előny: A kívánt információ teljes leírása a kapcsolódó kiszolgálóról (a weboldal neve, a post címe, excerpt) van a jelentésben. A kéretlen (SPAM) levelek nehezebben érik el.

Hátrány: Értesítés megköveteli a pozitív intézkedéseket a szerver összekapcsolásával. Értesítési mechanizmus működik.

Infó: (http://webmania.cc/trackback-pingback-megatobbi/)

A pingbackkel értesítést küldhetsz egy blognak, hogy egy bejegyzésére hivatkozol, de ehhez nem lesz szükséged a linkre, hanem a normál urlre hívatkozhatsz.
Ezt wordpressben a Beállítások -> Interakció -> Visszejlzés küldése a bejegyzésben található címekre kipipálásával tudod megtenni.

Pingbackeket nem mindenki fogad. Lehet, hogy olyan rendszert használ a hivatkozott oldal ami nem fogad pingbacket, vagy az is  lehet, hogy a program fogadna, de ő maga kikapcsolta. Ha szeretnéd megtudni, hogy fogadja-e a túloldal a pingeket akkor kukkants bele a html kódba és ha találasz valami <link rel=”pingback” href=”…” /> szerű dolgot, akkor fogad. Ha a másik oldal fogadja a pingedet, akkor egy link a te bejegyzésed rövid kivonatával fog megjelenni odaát.

Párja a tarcback

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .