Suta

Címszó : SUTA

Őz suta

Őz suta

Állat, a női ivarú Őz.

Az őz megnevezése

A női ivarú Őz suta. A hím: Őz bak.
Suta más tájszólással lehet egyéb kérődző, a szarvasmarha, tehén,a kecske nőivarú egyede.

Példa: Amikor megláttuk az őzeket, a suták jobbra a bakok egyenesen futottak.

 

Suta, mondták az őzre, amikor csapatba futott. Futás közben a nőivarú egyed tulajdonsága, hogy esetenként félre hordja a hátulját. Olyan suta. Sután fut. Mondta ezt a kanász is arra a disznóra, juhra, kecskére, amit ha megugrasztott a kutya, féloldalast futott. Aztán más állatokra is mondták. Jobbára a vemhes kérődzőknél fordult elő talán azért a nőivarú őz nevét használták, arra az állatra, ami fél-oldalaz, olyan rosszul, hibásan, ügyetlenül fut.  Az emberi szemnek ez a mozgás nem megszokott, nem tűnik természetesnek, pedig az, a valóságban ez a mozgás egyes nő ivarú egyedek, magamutogatása a hímnek.

Az emberre is rámondták, később. Így lett a fél-oldalazó, a rosszul-mozgó, a megszokottól eltérő mozgás neve a szó valódi tartalmát kitanultak számára a suta. Mivel ebbe a szokásos mozgásba a többségtől eltérő fogásúak a ball kezes emberek ezért rájuk is ezt mondták.

Kolumbán Sándor szófejtése:

SUTA – Balkezes[A MÉKSZ szerint: szláv]

A fogyatékos jelenségek egyik megjelenítője az S hang (sánta, süket, selyp stb.). Ilyen a szarv nélküli kérődző: őzSUTA, SUTA ökör stb.

A balkezességet, ballábasságot is SUTAságnak tudták be.

SU az al szintet, a TA a TApogatózó, TÉTOva jelenséget viszi a szóba.

SUTA az S.T – T.S gyök bővítménye: SuT – TuS. A valóban SUTASETE ESETlenségévelTUSAkodik.

Más kifejezések is tartalmazzák.

SÉTA nem céltudatos járás, a SÁTÉ nem jó takarmány. A SETTEnkedő, nem jóban jár, a roSTA, roSOTA kiválasztja az ocsút. A SUTTOgó nem nyíltan beszél, és elTUSSOl valamit. És talán még volna más példa is rá.

Ez a hiedelem azért még nem jelenti a balkezes, ballábas ember értéktelenségét.

A Real Madrid nagy öregje Di Stefano írta a ballábas, balkezes Puskásról: „Egyébként „suta” volt,ördögien suta. Úgy ahogy erre senki nem képes. Volt valami varázslat a bal lábában arra, hogy a labdát távcsöves precizitással negyven méterre is továbbítsa, száguldásában megállítsa, megszelídítse. Én játszottam Puskással, és a barátja vagyok!”

Tehát a jobbkezességhez szokott világban lehet SUTÁnak tűnő a balkezes, ballábas, de ez nem jelent ügyetlenséget. A szláv nyelveken nem magyarázható meg a SUTA szó jelentése.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .