Jön a Jézuska.

Még hátul gombolós voltam. Talán három esetleg öt éves az biztos, hogy 1956 előtt történt. A nővérem Panninak hívták, Ő akkor volt olyan serdülő korú kislány lehetett talán tizenhat esetleg tizenkilenc éves, emlékszem én Babusnak szólítottam. Karádon ahol születtem egy kastélyban laktunk. A kastély egy báróé volt és a hozzá tartozó cselédházat apámra íratta, mert a háború után nem tudott neki másként fizetni, közbe a báró elköltözött és a kastélyt kiadták azért ott laktunk, de ez egy másik történet.
A kastély egy dombon van. Lent az alsó utcában amit csókolódzó utcának hívtak annak idején, bár az is lehet, hogy csak a mi családunk ismerte így mert a Babus elnevezte, nem tudom, szóval lent lakott egy hasonló korú kislány mind én. B. Mártának hívták.
Történt egy karácsonyi előtti napon, hogy a Babus igen intenzíven bevont egy karácsonyfa előkészítésbe. Ott kellett a konyhába nekem is lenni, ahol anyám sütötte a fára való ajándékokat, a Babus festette a mézeskalácsból készült díszeket, velem, diót festettek, volt arany színű, ezüst színű, meg zöld. A dióba kis vékony fa pálcikákat szurkáltunk, olyat mind a gyufa száll és arra kötöttük a cérnát. Persze hasogatott fából voltak ezek a pálcikák késsel kihasítva, mert akkoriba még a gyufa is nagy kincs volt. A kertünkben volt egy vadalma fa az almát anyám elszokta tenni télre, azok olyan szép piros kis apró kemény almák voltak, nem sokkal nagyobbak a diónál, azokra is cérnát kötöztem. A Babus hozott valakitől aranylány haját, így hívták, ez egy növénynek a termése, ma sem tudom pontosan milyen része volt, és azokat is festették sárgára, meg pirosra.
Persze nekem fogalmam se volt, hogy mindez mire megy ki. Nem tudtam, hogy Anyi, mert így szólítottam anyámat, miért veszekszik a piros cipő miatt a Babussal, ha megvan már mért nem engedi, hogy felvegye. Fogalmam sem volt arról, hogy miért rohangál a konyhából a szobába folyton, meg ki az udvarra. Nem tudtam, hogy szent este van és, hogy ilyenkor jön a Jézuska.
Egyszer este fele vendég jött a B. Márta jött. Nem tudom kivel valaki kísérte. Arra emlékszem, hogy többen voltunk otthon talán még a bátyám Lajcsi is. Egyszer aztán elkezdték énekelni a mennyből az angyalt, a házban a konyha és a szoba között egy nagy kétszárnyú ajtó volt az kitárták és megláttuk a Mártával a karácsonyfát, persze jó előre elő tessékeltek bennünket. A fánál a Jézuska ált. És ő is énekelt. Rakogatta a csomagokat a fa alatt, majd kifutott mellettünk. Érdekesnek találtam és mondtam anyinak, hogy kár, hogy a Babus nem látta, megint elfutott valahova, de alighogy elmondtam, már meg is jött a lábán a szép píros cipő, mondtam is neki, hogy milyen érdekes a hófehér Jézuskának ugyan ilyen piros cipője volt.


Ha a videó nem jelenik meg frissitsd az oldalt!

Mind később megtudtam, mert több éven keresztül emlegették nekem ezt az esetet a Jézuska fehér lepedőbe volt, mert az volt a leg olcsóbb jelmez.
Este már a fa alatt ott ült az egész család. A bátyám, vagy katona lehetett, vagy pesten dolgozott, de hazajött és rengeteg narancsot hozott. Az nagy szó volt akkoriban, és azt mondta öcsém most kitartalak naranccsal, és csak tömte belém, én meg ettem.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .