Szüreti felvonulás és bál Kehidakustányba!

Ahogy az előbbi bejegyzésemben olvashattad Kehidakustányba jártam. Egyik este elmentünk az asszonnyal sétálni és az egyik épületen egy felhívást, vagy talán meghívót láttunk. Szüreti mulatságra invitálnak mindenkit. Az én szülőfalumtól eltérően itt nem egészen úgy zajlik a mulatság. Már a meghívó is azt sugallta, hogy itt valahogyan másként folynak ezek a dolgok. Azt írta, hogy gyülekező a sportpályán. Már ez is furcsa volt, nem tért ki a meghívó arra, hogy kinek kell gyülekezni ezért arra gondoltunk, hogy a felvonulóknak. Persze ezt a kérdést a későbbiekben sem sikerült tisztáznom.


Amire mi megtaláltuk a szóban forgó futball pályát már nem volt ott semmi felvonulásra utaló jel. Bár a pálya szélén, egy sátor volt felállítva, de nem láttunk mozgást. Egy személyautó ugyan jött arra, de az is megfordult, és elment, mint kiderült később Ö is olyan érdeklődő volt mind mi.
A település neve is érdekes, mikor rákerestem a netten megtaláltam a hivatalos honlapját, ott egybe írták a nevét, később bele lapoztam, egy régebbi fotón, az lehetet talán egy vasútállomás, netán a Községháza, nem tudom de kötőjellel volt a írva. Érdekes láttam egy régi képet melyen a gyerekkorom elevenedett meg, valaki olyan széles csíkos pulóver viselt amilyet nekem is vettek gyerek koromba, a szocializmus terméke, szerettem azt a pulóvert. Szóval kerestük a helyszínt. Kitartóak voltunk, be is jártuk mindkét településrész alsó felső, és Kelet, Nyugati, utcáit mire ráakadtunk a menetre. Azért annyi eredménye volt az autózgatásunknak, hogy végig járhattuk az utcákat Kehidától -Kustyánig.
A menet, első ránézésre olyan szervezetlennek tűnt. A csapat elején jó előre, pár száz méterrel egy kismotoros fiatalember „Rendező” feliratú mellényben vezette fel a csapatot. A menet elején egy kackiás ostorpattogató, vonult, nagyokat sederített az ostorral, na és mással és csattogtatta. Mire megközelíthettük a felvonulókat, már volt egy megállójuk. Meg is kérdeztem a felvezető rendezőt, hogy merre tájon állnak meg legközelebb, hogy hol várjam be őket. Az útbaigazítás után, megálltunk és vártuk, hogy oda érjen a menet. A felvonulás több lovasból, hintóból, azon egy bíró, netán kisbíró a kocsis mellett, nem tudom azt, hogy hívják erre felé, mert nálunk kisbírónak azt aki beszél, itt talán bírónak. Itt a hintón hátul ülő hölgyet menyasszonynak hívják, felénk hátul ül a Bíró és a Bíróné, Ők csak pöffeszkednek, míg a kisbíró beszél, kidobolja a bíró rendeleteit. Na szóval mind látható a képen a „menyasszonynak pöcse van” kiabálta a Bíró és előadta beszédét.

Ez a beszéd gyökeresen elütött a számomra megszokottól. Bár tetszett. Felénk, több bent a helyi politika, most utoljára még Gyurcsányt is bele keverték, itt csak a szüretről szólt. Egy kicsit furcsának tűnt és számomra rontotta az értékét a felvonulók összetétele, olyan idegen volt a számomra, a lovasok Német nyelvű beszéde. Bár ez csak dicsérni tudja a rendezőket, hogy be tudták vonni a gondolom helyi Német nyelvű tulajdonost a lovaival. Talán nem lehet sok lova a helyieknek, egy szüreti felvonulás meg azért csak a lovakkal az igazi. Na és akkor a német beszéd mellett megjelenik a tegezes magyar íjász is. Lehet, hogy az EU hatására elfeledjük a nyelvünket is ? Nem csak a hagyományainkat, meg a lovainkat, meg a földjeinket, …? Na nem erről akar ez az egész szólni, hanem a szüretről, a szüreti bálról, felvonulásról. Bár az is igaz, ha a Szerbek sajátjuknak tekintik Petőfit, akkor a Sógoroknak oda adhatjuk a szüreti mulatságot. Majd jönnek és megrendezik.
Apropó a rendezés. Most értettem meg amikor láttam a szinte spontán beöltözött, fiatalokat, a menetet, hogy azért ez egy saját Önálló kezdeményezésnek tűnik, tele amatőr mozdulatokkal. Engem meglepett, és a nemzetközisége ellenére csodával teli érzésekkel árasztott el.

Rengeteg képet készítettem, lesz belőle egy fotóalbum pár napon belül elérhető. Majd teszek ide is egy linket.

Közben kaptam egy kiigazítást, egy hölgytől az IWIW-en Ő írta, hogy „a lovarda tulajdonosa magyar, aki a német barátaival vett részt a rendezvényünkön! Az íjászok szintén magyarok, akik a helyi íjász klub tagjai!” A település neve pedig Kehidakustány.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .