Trackback

Cimszó: Trackback

Jelentése:  Visszacsapás (visszakövetés)

A WordPress szerint:

Visszakövetések küldése egy mód arra, hogy jelezzük másik blogok felé, hogy hivatkozunk rájuk. Ha másik WordPress blogokra hivatkozunk, automatikus értesítést kapnak erről a visszajelzések segítségével, semmi más tennivaló nincs.

A Trackback egy három lábon álló Linkbacks (Visszalink) módszer egyik eleme. Az a módszer amikor a szerző tudomására hozzuk, hogy hivatkoztunk az általa közzétett dokumentumra. Ez lehetővé teszi a szerzők számára, a dokumentumok, azokra történő hivatkozások nyomon követését.
Néhány web log program, mint például a WordPress, Movable Type, Typo, közösségi Server és Kentico CMS, támogatják az automatikus Pingback  használatát.

A Trackback spam érzékeny mivel HTTP protokollt használ. Helyette a Pingback használatát javasolom.

Trackback:

Leírása: A kiszolgáló megvizsgálja a dokumentumokat, kivonatokat a frissítéseket nyomon követi és értesítést küld minden kapcsolódó kiszolgálónak

Kapcsolat típusa: HTTP Post

A rögzítés módja: Trackback meglévő script.

Küldött információ: Weboldal neve (opcionális), Link utáni cím (nem kötelező), Link utáni kivonat (opcionális), Link post URL.

További információ a bemutatott kapcsolódó kiszolgálóval: IP-cím, amely összekapcsolja szerverrel Automatikus felismerés: Speciálisan formázott információk szerint a kapcsolódó oldalon.

Választevékenység információ esetén: Kívánt információ gyűjtés, egyéb paraméterek. URL vagy az oldal letöltésére, és a megadott URL-elemzése.

Előny: A kívánt információ a kapcsolódó kiszolgálóról (a weboldal neve, a post címe, excerpt) van a jelentésben.

Hátrány: Értesítés megköveteli a pozitív intézkedéseket a szerver összekapcsolásával. Értesítési mechanizmus működik. Automatikus felismerés  miatt XHTML, validálási, valid hibák.

http://webmania.cc/trackback-pingback-megatobbi/

A trackback arra való, hogy valakivel tudassuk, hogy a saját bejegyzésünkben rá hívatkozunk. Mondjuk Gaura Sakti prabhu ír a blogjában valami érdekeset, amire reagál Manorama prabhu a saját blogjában. Ha ezt szeretné Gaura tudtára adni, akkor nem a blog normál urljére fog a saját bejegyzésében hivatkozni, hanem annak trackback címére. Ha ezt teszi, (és Gaura fogadja a trackbacket) akkor Gaura oldalán egy link fog megjelenni Manorama blogjára egy rövid kivonattal Manorama bejegyzéséből.

A trackbackhez mindig egy speciális linket kell használni, amit a weblap a rendelkezésre bocsájt vagy sima szöveges formában (http://webmania.cc/trackback-pingback-megatobbi/trackback) vagy linkként.

Ahhoz, hogy fogadni tudj trackbackeket azt engedélyezni kell. A WordPressben például ezt a Beállítások -> Interakció -> Visszajelzések fogadása más blogokból (pingback és trackback) engedélyezésével lehet megtenni.